Följ Forsen

Trevlig sommar!

Blogginlägg   •   Jun 27, 2016 14:05 CEST

Om du tror att du är för liten för att göra skillnad borde du prova att gå till sängs med en mygga. - Dalai Lama

Vet ni, ibland blir jag så trött på alla invändningar vi företagsledare har för att slippa ta vårt ansvar. Även när det är glasklart vad som är rätt och fel så väljer vi alldeles för ofta den enklaste vägen. Vi lägger gärna den strategi som ger oss minsta möjliga trubbel på bekostnad av det som hade varit långsiktigt bäst för företaget, aktieägarna och samhället i stort. Varför det blir så? Jag tror att vi många gånger drivs av rädsla och alldeles på tok för sällan av kärlek till varandra och vår gemensamma jord.

Projektgaranti är i ett globalt perspektiv ett pyttelitet projektledningsföretag i byggbranschen i Sverige men vi har alltid velat vara en mygga. När vi säger att vi vill bidra till att göra Sverige till världens bästa samhällsbyggare så menar vi det verkligen. Vi var ett av de första teknikkonsultföretagen som ISO-certifierades, vi har hållit fanan högt när det kommit nya metoder och vi har alltid prioriterat ledarskapet som framgångsfaktor i projekten.

Och nu är det dags att göra skillnad igen. En viktig samhällsfråga som varit på tapeten under en längre tid är arbetsmiljön. De stressrelaterade sjukskrivningarna har ökat något katastrofalt så lagstiftaren har känt sig tvingad att skärpa regelverket. Och vi på Projektgaranti står inte utan skuld, i höstas stod det klart att vi slitit ut ett av våra projektteam så till den milda grad att en av dessa fantastiska människor ännu inte är tillbaka i arbete.

Därför har vi tagit beslut om att skrota gruppchefsrollen. Ni vet, det där know-it-all-uppdraget som kläms mellan ledning och medarbetare och som lök på laxen ska ha egna kunduppdrag under huvuddelen av sin tid. Vi teknikkonsulter har alltid jobbat så här men inte nog med att gruppcheferna aldrig känner sig tillräckliga, får sömnstörningar och torftiga privatliv, deras medarbetare blir också drabbade genom att de inte får det stöd som krävs för ett hållbart arbetsliv. Sedan den första maj är därför cheferna på Projektgaranti helt fokuserade på sina ledaruppdrag. Beslutet togs i totalt samförstånd mellan medarbetare, ledning och ägare. Det är förstås alltför tidigt för att göra en utvärdering men ack vad bra det känns! Jag sluter ögonen och ser det i eldskrift på himlavalvet: ”Projektgaranti. Välkommen till en bättre chef.” ;)

Så varje gång en mygga biter dig i sommar, ta dig en stund till att reflektera över hur vi tillsammans kan göra än mer skillnad. Hur blir Sverige världens bästa byggbransch? Det är inte så klurigt som man kan tro, om vi startar där vi ÄR, använder det vi HAR och gör vad vi KAN. Tillsammans kan vi bli en hel myggsvärm!

Trevlig sommar,

Kajsa Hessel, vd Projektgaranti

PS. Vi har under våren fått flera bevis på att den här lilla myggan gör skillnad. Vi skötte produktionsledningen i ett bostadsuppdrag som vann kundnöjdhetspriset som årets projekt, en av våra chefer blev finalist i årets byggchef och flera av våra medarbetare har varit nyckelpersoner i projektet som tog hem det prestigefulla ROT-priset. Som om inte det var nog har vi växt mer än 30 % sedan förra sommaren. Om jag är en stolt mygga? YOU BET!

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.