Följ Forsen

​IDAG INVIGS Einar Mattssons innovativa studentbostäder på KTH av Christer Fuglesang

Nyhet   •   Sep 11, 2017 06:00 CEST

Idag invigs Sveriges största studentbostadshus projekterat för plusenergi. Einar Mattson har utvecklat 305 moderna och energismarta studentbostäder på KTH Campus. Projektgaranti står för samordning och produktionsledning vid uppförandet av de tre nya husen.

Projektet syftar till att tillföra studentbostäder till Stockholm och specifikt KTH Campus. Bostäderna ägs och förvaltas av Einar Mattsson men blockuthyrs till KTH.

Kvarteret Forskningen kommer även inrymma KTH Live-in Lab, en testbädd där forskning i en aktiv boendemiljö ska genomföras. Einar Mattsson är huvudfinansiär för KTH Live-in Lab. KTH ansvarar för och driver forsknings- och utvecklingsverksamheten i testbädden. 

Projektgaranti har fått samordnings- och produktionsledningsuppdraget vid uppförandet av husen där testbädden kommer att ligga. Projektgarantis produktionsledare Peter Hultberg: ”Det är inspirerande att få vara med och kunna tillföra vår kunskap till ett projekt av det här slaget. Samarbetet är A och O och det har hittills fungerat mycket bra med alla olika aktörer.

De första studenterna flyttade in den första september då ett av de tre husen stod klart. Sally Marzban, biträdande produktionssamordnare i projektet: ”Nu är det klart roligast, när första gänget studenter flyttar in och man ser frukten av allt sitt slit! Och det är verkligen upplyftande att vara med i ett projekt där de inflyttade representerar nationaliteter från världens alla hörn.

Testbädden KTH Live- in Lab kommer att inredas i ett av de tre husen och beräknas tas i bruk under våren 2018. Forskningen som ska bedrivas skall resultera i ökad innovation, ökat företagande och minskad resursanvändning i befintliga och kommande bostäder. 

Bild: Semrén & Månsson

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.