Följ Forsen

En ny stadsdel växer fram i det tidigare hamnområdet

Pressmeddelande   •   Maj 06, 2013 08:00 CEST

I slutet av 1950-talet byggdes den första delen av den enorma bergrumsanläggning som kom att bli Vin & Sprit ABs tappningscentral och lagringsanläggning i Årstadal. Eftersom dåvarande AB Vin & Spritcentralen hade monopol på både tillverkning och import av såväl vin som starksprit, krävde den kraftigt stigande efterfrågan på vin att vissa förändringar i import- och distributionsrutinerna krävdes. En av de stora förändringarna var att man började frakta vinet i stora tankar på de egna fartygen M/S Vindemia, M/S Vinia och M/S Vinlandia istället för att frakta det på fat som man tidigare gjort. Väl framme tömdes vinfartygens tankar och på någon av Vin & Spirts anläggningar där man sedan tappade vinet på butelj innan det distribuerades vidare.

Behovet av ett större vinlager och en effektiv tappningsplats ledde därför till byggandet av anläggningen vid Sjövikskajen. Ur ett logistiskt perspektiv var platsen väl lämpad och man lät anlägga nya kajer där vintankfartygen kunde tömma sina laster och sedan tidigare fanns det järnvägsanslutningar där vin, och senare sprit, kunde transporteras ut till resten av landet. Inom kort flyttade även Vin & Sprit både sin sprittillverkning och sitt huvudkontor från Reimersholme till den växande anläggningen i Årstadal.

Jämfört med den enorma anläggning som idag finns insprängd i berget under Sjövikshöjden så var den allra första etappens omfattning relativt blygsam med sina blott 19 000 m³. Tunnlarna i berget växte dock i antal under åren och idag finns det över 230 000 m³ utsprängt berg fördelat på 5 separata bergrum. Tunnlarna är alla ungefär 150 meter långa, runt 20 meter breda och uppåt 20 meter höga.

Anläggningen avvecklades under 1990-talet i samband med att Vin & Sprits import- och tillverkningsmonopol avskaffades. Det enorma utrymme som finns utgrävt i bergrummet har stått tomt och den byggnad som tidigare inrymde tappningshall samt Vin & Sprit AB:s huvudkontor är numera rivet. För en förbipasserande har området vid Sjövikskajen länge sett oansenligt ut. Men inte längre!

En ny stadsdel växer nämligen fram i det tidigare hamnområdet. Liljeholmskajen är ett stadsbyggnadsprojekt som kommer inrymma över 4000 bostäder när allt står klart och JM AB bygger en fjärdedel av dessa. På den plats där vintankfartygen tidigare lossade sin last planerar t.ex. JM att uppföra fyra spektakulära höghus och både på och nedanför Sjövikshöjden byggs det nya attraktiva innerstadsbostäder till det ständigt expanderande Stockholm. Även insidan av berget ska få komma till nytta igen när det gamla vin- och spritlagret blir ombyggt till ett parkeringsgarage som ska rymma över 1000 bilar. Forsen har fått uppdraget av JM att leda ombyggnaden av bergrummet och projektet ska genomföras som ett Construction Management-projekt.


Forsen är ett oberoende projektledningsföretag med mångårig erfarenhet av stora byggprojekt. Vi har bred kunskap om bästa sättet att genomföra projekt och vi arbetar både med Construction Management (CM), där vi är ledande i Sverige, och med traditionell bygg- och projektledning. Vår vision är att vara Sveriges ledande oberoende projekt- och byggledningsföretag. Vi kommer att nå detta mål genom att leda effektiva och hållbara byggprojekt för både privata och offentliga kunder.

Projektet styr genomförandeform, vi styr projektet!

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.