Följ Forsen

​Forsen bakom nya ägarlägenheter på Östermalm

Pressmeddelande   •   Mar 30, 2016 16:06 CEST

Snart flyttar den första personen in i sin ägarlägenhet på Östermalm i Stockholm. Forsen är ansvarig för den komplexa projekterings- och projektledningen. Tredimensionell fastighetsbildning är inte vanligt i Sverige, trots att det har varit möjligt sedan 2009. I övriga Europa är det desto vanligare.

– Byggformen är utmanade, men också väldigt rolig, säger Per Dahlgren projektledare, Forsen. Det innebär att en fastighet delas upp i horisontalplan. En fastighet med egen lagfart kan därmed ligga ovanför en annan. Vid tredimensionell fastighetsbildning är det också vanligt att den övre fastigheten har servitut för exempelvis trapphus och hissar.

Arbetet påbörjades hösten 2014 med att taket revs och fem ägarlägenheter om 110-190 kvadratmeter byggdes. I vår är det inflyttning. I lägenheterna är vissa utrymmen och anordningar gemensamma. Du delar vägg och bjälklag men även trapphus, hiss, entré och vissa schakt med grannarna. Man har delat på de tekniska systemen och dragit många separata matningar upp till de nya lägenheterna: el, värme och vatten.

Vanligtvis inreder man en befintlig råvind, men i det här fallet har man byggt på en ny våning som består av ett stålbjälklag och en stålstomme för att få ner och fördela lasterna på befintlig stomme.

– Projekt i city innebär alltid små ytor för avlastning, kranar och materialupplag, säger Per Dahlgren. Här hade vi ytterligare en byggteknisk utmaning eftersom vi rev av befintligt tak och fick ha ett väderskydd tills vi hade tätt tak. Komplexiteten gör också att teamet är viktigt. Janrik & Co och AB Equator Stockholm har varit värdefulla samarbetspartners.

Mer om ägarlägenheter
Eftersom man äger och disponerar lägenheten fullständigt ökar självbestämmandet. Det går även att pantsätta, belåna, hyra ut och överlåta lägenheten, precis som vilken annan fastighet som helst, vilket gör att detta ofta anses vara en attraktiv investering.

Kontaktpersoner
Per Dahlgren, projektledare, Forsen: 0703-96 95 45
Cajsa Lindgårdh, marknadsansvarig, Forsen: 0734-39 26 22

Forsen är ett projektledningsföretag. Vi leder effektiva och hållbara byggprojekt för både privata och offentliga kunder. Vi arbetar med traditionell bygg- och projektledning och är även specialister på CM (Construction Management). 

Läs mer på www.forsenprojekt.se

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.