Följ Forsen

Forsen leder upprustningen av Stockholms stadsmuseum

Pressmeddelande   •   Feb 05, 2015 11:11 CET

450-årig fastighet krävde 80 års erfarenhet. Forsen leder ombyggnad och upprustning av byggnadsminnet ”Södra stadshuset”, som inrymmer Stadsmuseet och som ägs av Stockholms stad. Med en fastighet från 1600-talet krävdes det specialkompetens och lång erfarenhet av liknande projekt för att vinna projekt- och byggledningsuppdraget.

Stadsmuseets utställningsytor ska utökas och bli mer effektiva. Renovering av fasad, ny entré och en total upprustning av installationer ska bidra till en bättre och mer energieffektiv inomhusmiljö.

– Jag och min kollega Jan Ahlin har tillsammans 80 års erfarenhet av liknande arbeten och det är mycket inspirerande att kunna avrunda min yrkeskarriär med ett projekt som innehåller alla de stora utmaningar det innebär att totalrenovera en kulturhistoriskt värdefull byggnad säger Urban Niklasson, projekt- och projekteringsledare på Forsen Projekt.

Stadsmuseet är ett av Sveriges största kulturhistoriska museer med runt en kvarts miljon besökare årligen. Med större och mer effektiva utställningsytor kan kvaliteten på utställningarna förbättras och locka ännu fler besökare. Projektet beräknas vara slutfört våren 2017.

Södra stadshuset uppfördes under 1600-talets senare del efter ritningar av arkitekten Nicodemus Tessin d.ä. Byggnaden användes under de första åren som generalfaktorikontor men redan år 1669 övertog staden lokalerna. Under åren har en mängd verksamheter huserat i byggnaden, till exempel rättsväsende, häkte, kyrkor, skolor, bostäder, restauranger och butiker. Stadsmuseet har haft lokaler i byggnaden från 1931. Verksamheten utvidgades successivt till att efter en större ombyggnad i början av 1960-talet omfatta hela byggnaden. 1998 förklarades byggnaden som byggnadsminne.

Kontaktpersoner

Urban Niklasson, projekterings- och projektledare, Forsen Projekt: 0703-29 01 28
Cajsa Lindgårdh, marknadsansvarig, Forsen Projekt: 0734-39 26 22

Foto: Lennart Johansson

Forsen Projekt är ett projektledningsföretag. Vi leder effektiva och hållbara byggprojekt för både privata och offentliga kunder. Vi arbetar både med Construction Management (CM) och med traditionell bygg- och projektledning.

Läs mer på www.forsenprojekt.se

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.