Följ Forsen

Sofiebergsskolan växer med till- och nybyggnad

Pressmeddelande   •   Apr 15, 2019 15:04 CEST

Sofiebergsskolan, Halmstad

Mitt på Sofiebergsskolans gård i Halmstad bygger kommunens fastighetskontor nya skollokaler för ytterligare hundra lågstadieelever, med bistånd av Forsen.
– Vi har många nyfikna barn som leker här. Så en kontinuerlig dialog kring säkerheten har högsta prioritet, säger Morgan Stensson, projektledare på Forsen.

Halmstads kommun har stor brist på skolor och förskolor. Fastighetskontoret gav därför 2017 Forsen i uppdrag att göra en förstudie för att se om Sofiebergsskolan kunde utökas från 200 till 300 elever.
– Trots begränsningar i detaljplanen kom vi fram till att detta var möjligt genom en kombination av en tillbyggnad på den befintliga skolan och en ny fristående byggnad, säger Morgan Stensson.

När kommunen några månader senare gav klartecken att bygga fick Forsen uppdraget att svara för projekteringsledning, byggledning och kontrollansvar enligt plan- och bygglagen.
– Eftersom vi bygger mitt i elevernas arbetsmiljö har vi arbetat väldigt nära både fastighetskontoret och entreprenörerna. Lågstadiebarnen är nyfikna och det är ett ständigt flöde av elever som ska in och ut från skolan. Så vi har kommunicerat dagligen och det har fungerat väldigt bra – alla har skött sig föredömligt.

Förutom säkerheten har den största utmaningen varit att ansluta tillbyggnaden.
– Det är alltid svårt att docka på befintliga byggnationer – det dyker ofta upp överraskningar även om man inventerar och tittar på gamla ritningar. Här stämde inte det befintliga ritningsunderlaget trots att skolan bara har 25 år på nacken. Bland annat stötte vi på en huvudmatning till el som inte var utritad och en kulvert för utrymning som vi fick förlänga, säger Morgan Stensson.

Den fristående byggnaden är betydligt enklare att bygga. Här fick Forsen dessutom ett sidouppdrag eftersom de paviljonger som låg där skulle sparas och flyttas.
– Vi har användning för paviljongerna vid en annan skola och det visade sig vara svårt att få bygglov, så vi fick mellanlagra dem i flera månader. Men nu är de på plats med hjälp av Forsen, säger Kenny Störsjö, fastighetsingenjör på Halmstads kommun.

Tillbyggnaden kommer att vara färdig till höstterminen 2019 medan den nybyggda delen är planerad att öppna andra veckan i januari 2020.

Kontaktpersoner
Morgan Stensson, projektledare, Forsen: 0708-11 91 47
Cajsa Lindgårdh, kommunikationschef, Forsen: 0734-39 26 22
Kenny Störsjö, fastighetsingenjör, Halmstads kommun: 035-13 74 39

Forsen är ett projektledningsföretag. Ca. 200 medarbetare på fem kontor i Sverige leder byggprojekt för både privata och offentliga kunder. De har kompetens inom bostad, hus och anläggning. Forsen är certifierade som en utmärkt arbetsplats enligt Great Place to Work Intitute (GPTW).

Läs mer på www.forsen.com

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.