Följ Forsen

Tajt tidplan, överklaganden och tekniska utmaningar när Engelska Skolan byggdes i Rissne

Pressmeddelande   •   Okt 04, 2018 09:32 CEST

Engelska Skolan i Rissne.

Överklaganden i alla instanser – samtidigt hägrade skolstarten som en absolut deadline. Men trots den extremt korta produktionstiden kunde Engelska Skolan i Rissne invigas i mitten av augusti. Forsen har svarat för projektledningen hela vägen från kalkylarbetet och fram till öppningen.

Att bygga skolor ställer särskilda krav på projektledningen. Man arbetar alltid mot en definitiv deadline, den stora genomströmningen av elever ställer höga krav på byggnationen och kundens kund har inte alltid erfarenhet av byggprojekt.
– Forsen har utvecklat specialistkompetens inom detta – tidigare har vi lett byggnationen av Engelska Skolan i Älvsjö och nu inför terminsstarten har vi ansvarat för tre olika skolprojekt: Anna Whitlocks gymnasium i Stockholm, en grundskola i Råsunda och nu alltså Internationella Engelska Skolan i Rissne, säger Helena Staaf, senior projektledare på Forsen.

I den före detta kontorsfastigheten Valla Park i Rissne ligger sedan tidigare tre gymnasieskolor och en vuxenutbildning. Dessa kompletteras nu med Internationella Engelska Skolan för 700 elever i årskurs 4 till 9. Eftersom Forsen tidigare framgångsrikt ledde byggnationen av Engelska Skolan i Älvsjö fick man förnyat förtroende inför ombyggnaden av Valla Park.
– Redan när vi inledde förarbetet hösten 2016 var tidplanen tajt. Därför valde beställaren att starta projekteringen trots att detaljplanen ännu inte var antagen. Denna överklagades emellertid sommaren 2017 och även mark- och miljödomstolens beslut överklagades. Detta innebar i sin tur att vi inte kunde upphandla byggentreprenaden när det var tänkt, vilket resulterade i att produktionen kunde sätta igång först i december 2017, säger Fredrik Holgersson, projektledare på Forsen.
– Rent byggtekniskt stod vi sedan inför nästa utmaning, då vi fick lov att riva det gamla trapphus som stabiliserar huskroppen. Men tack vare en bra samordning mellan projektledning, projektörer och entreprenörer lyckades vi få färdigt två våningsplan med klassrum, de administrativa enheterna och en mindre gymnastiksal i tid till skolstart. Hela skolan kommer att vara färdig till nästa läsår.

Per Tängerstad, partner på CapMan, betonar den extremt tajta tidplanen och hur Forsen lyckades både hitta en entreprenör med kort varsel och skriva tydliga avtal med alla parter – något som var en förutsättning för att lyckas.
– Resultatet är en skola som vi alla kan vara stolta över. Och som fastighetsbolag tycker vi det är viktigt att ta ett samhällsansvar. Till Engelska Skolan kommer elever från hela Stockholmsområdet som annars aldrig skulle ta sig till Rissne. Så det här är integration på riktigt.

Kontaktpersoner
Fredrik Holgersson, projektledare, Forsen: 070-284 72 86
Cajsa Lindgårdh, kommunikationschef, Forsen: 0734-39 26 22
Per Tängerstad, partner, CapMan Nordic Real Estate: 070-591 23 00

Forsen är ett projektledningsföretag. Ca. 180 medarbetare på åtta kontor i Sverige leder byggprojekt för både privata och offentliga kunder. De har kompetens inom bostad, hus och anläggning. Forsen är en av Sveriges bästa arbetsplatser enligt Great Place to Work Institute (GPTW).

Läs mer på www.forsen.com

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.