Gå direkt till innehåll
CM avgörande framgångsfaktor vid bygget av Swedbanks nya HK

Pressmeddelande -

CM avgörande framgångsfaktor vid bygget av Swedbanks nya HK

CM avgörande framgångsfaktor vid bygget av Swedbanks nya HK

När Humlegården Fastigheter gav Forsen Projekt i uppdrag att leda bygget av Swedbanks nya HK rådde det ingen tvekan om att det skulle ske med Construction Management, CM. Idag invigs det spektakulära kontoret, som byggts från start till mål på ganska exakt tre år.

I april 2011 inleddes arbetet på den då tomma tomten i Sundbyberg. För ett par dagar sedan bars de sista specialdesignade möblerna på plats i det 45 000 kvm stora huset, ritat av danska arkitektbyrån 3XN. En ytterligt tajt produktionstid som har fungerat smidigt och inom givna kostnadsramar – mycket tack vare CM.

Construction Management, CM, är ett internationellt uttryck för att planera, leda och styra projekt som genomförs på delad entreprenad. Metoden fungerar vid i princip alla bygg- och anläggningsprojekt och innebär att byggherren anlitar en komplett projektorganisation som planerar, organiserar och leder projektgenomförandet från idé till driftsatt och överlämnad anläggning. CM-organisationen leder hela arbetet och företräder byggherrens intressen fullt ut. Det finns inga andra mål än de som byggherren själv har i projektet och beställaren har alltid god insyn från start till överlämnande. Det borgar för ärlighet, tydlighet och trygghet.

– Fördelarna med CM i det här projektet är uppenbara, säger Daniel Markström, ansvarig hos byggherren Humlegården. Arkitekturen är avancerad och har hela tiden varit väldigt viktig för oss. Med CM har vi på ett smidigt sätt kunnat arbeta intimt med arkitekten och resultatet har blivit mycket bra.

Eftersom logistiken varit så komplicerad, bl.a. på grund av den korta produktionstiden, var det nödvändigt att köra flera olika processer parallellt, vilket också varit möjligt tack vare CM-lösningen.

Styrningen har kunnat anpassas till var och en av entreprenörerna, något som är nödvändigt när det handlar om ca 120 delentreprenader. Med CM har man kunnat välja det företag som passat bäst just då för just den specifika uppgiften.

Håkan Undin, en av Forsens grundare och ansvarig projektledare säger: - Med CM ligger det i allas intresse att hitta den bästa lösningen. Vi har haft ett intimt samarbete med arkitekt, konsulter och entreprenörer för att hitta rätt kvalitetsnivå i de olika delprocesserna. Och i slutänden ger det högre kvalitet till lägre kostnad på kortare tid, vilket är bra för affärsnyttan och nödvändigt för hela branschens varumärke. Jag hoppas att CM på sikt blir ett mer generellt alternativ för hela byggbranschen.

Läs mer om CM på: http://www.cm-bolagen.se/

Ämnen


Forsen är ett oberoende projektledningsföretag med mångårig erfarenhet av stora byggprojekt. Vi har bred kunskap om bästa sättet att genomföra projekt och vi arbetar både med Construction Management (CM), där vi är ledande i Sverige, och med traditionell bygg- och projektledning. Vår vision är att vara Sveriges ledande oberoende projekt- och byggledningsföretag. Vi kommer att nå detta mål genom att leda effektiva och hållbara byggprojekt för både privata och offentliga kunder.

Projektet styr genomförandeform, vi styr projektet!

Presskontakt

Cajsa Lindgårdh

Cajsa Lindgårdh

Presskontakt Kommunikationschef +46 734 39 26 22

Relaterat material

Relaterade nyheter