Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Forsen leder byggandet av nytt bårhus i Malmö

Malmöregionen växer så det knakar och i takt med att staden växer behöver även sjukhusområdet byggas ut. Det är en stor satsning där bland annat en ny vårdbyggnad i två delar och en ny servicebyggnad uppförs. Ett annat av de prioriterade projekten är ett nytt bårhus som Forsen är med och leder.

Bårhusprojektet har varit pausat sedan hösten 2017 på grund av resursbrist men nu är det återigen full fart i arbetet. Det är en del av Region Skånes stora projekt och det startades upp igen i januari 2019 med Forsens Douglas Sjögren som biträdande projektledare och projekteringsledare.

– Just nu så ligger fokus på att granska systemhandlingar och sammanställa information inför beslutsprocesser inom Region Skåne. Vi har även lämnat in rivningslov och inom kort kommer vi att lämna in vår bygglovsansökan, säger Douglas.

Den befintliga bårhusverksamheten är idag fördelad mellan två byggnader. Det planerade bårhuset kommer att ersätta dessa och dimensioneras för att omsluta hela verksamheten. Ett kapell som utgör en del av den ena befintliga bårhusbyggnaden har särskilt bevarandevärde och detta kommer därför att bibehållas och delvis omslutas av den nya byggnaden.

– Till följd av befolkningstillväxten inom kommunen dimensioneras det nya bårhuset för att rymma cirka 220 bårplatser vilket är fler än dagens kapacitet. Byggnaden uppfyller också dagens krav på arbetsmiljö för de som jobbar där. Vi kommer också att ansluta bårhuset till det kulvertsystem som finns inom området så att man lättare når både den nya servicebyggnaden men också själva sjukhuset. Utöver bårplatser rymmer även byggnaden svepningslokaler för begravningsentreprenörer och religionsneutrala visningsrum där anhöriga till den avlidne kan besöka denne, säger Douglas.

Att bygga ett nytt bårhus kan tyckas vara väldigt speciellt men enligt Douglas så är själva byggprocessen inte annorlunda gentemot andra byggnader.

– Självklart är det speciellt på ett sätt då det är en otroligt viktig byggnad som berör människor i allra högsta grad. Men rent byggnadstekniskt är det samma som andra projekt jag varit med i, säger han.

Rivningsarbetet av det gamla bårhuset kommer att starta i mars 2020 och man beräknar att det nya kommer stå klart i början av 2022. 

Ämnen


Forsen är ett byggprojektledningsföretag med kontor på sju orter i Sverige. Våra 200 medarbetare leder byggprojekt för både privata och offentliga kunder. Vi har kompetens inom bostad, hus och anläggning. Forsen är certifierat som en utmärkt arbetsplats enligt Great Place to Work Intitute (GPTW).

Läs mer på www.forsen.com

Presskontakt

Cajsa Lindgårdh

Cajsa Lindgårdh

Presskontakt Kommunikationschef +46 734 39 26 22

Relaterat material