Gå direkt till innehåll
Jupiters upplysta informationstavla.
Jupiters upplysta informationstavla.

Pressmeddelande -

Jupiter har landat på Arlanda

Jupiter, i form av glas och metall, har landat på Arlanda. Forsen står för projekt- och byggledning när SPP Fastigheter förnyar en del av Sweden Solar System – världens största modell av solsystemet.

Söndagen den 26 maj invigde SPP Fastigheter, tillsammans med Swedavia, Strategisk Arkitektur och Sweden Solar System (SSS) en ny modell av planeten Jupiter och de Galileiska månarna i hotell Clarions entré vid Sky City, Arlanda flygplats.

– Det här var roligt, det gör jag gärna igen, säger Pär Nilsson, projektledare på Forsen. Gillade utmaningen, att jag fick gå utanför mitt vanliga ”ingenjörstänk”. Det är inte varje dag jag får sköta planering, installation och montering av Jupiter och dess månar.

Planeringen var noggrann för att nå arkitektens gestaltning och kundens målsättning. Och det krävdes detaljstyrning kring det praktiska, exempelvis monteringen. Hotellet höll öppet under byggtiden, så arbetsmiljön och säkerheten för hotellets gäster var viktiga aspekter.

– Vi är mycket glada och stolta att kunna tillföra Arlanda flygplats och vår fastighet en installation av den här digniteten, säger Henrik Svensson, Fastighetsutvecklingschef på förvaltningsbolaget Storebrand Fastigheter. Det har varit en utmanande process där alla inblandade har bidragit på ett mycket bra sätt.

Enligt Sweden Solar System (SSS) är detta en del av världens till utsträckning största modell av vårt solsystem, där Globen i Stockholm representerar solen. Planeterna skalas i storlek och avstånd relativt Globen och radas upp norrut. Skalan är 1:20 miljoner. Stationen längst norrut ligger i Kiruna. Sweden Solar System.

Jupiter presenterades tidigare i form av en blomsterplantering utanför Sky City men försvann i och med bygget av Clarion Hotel. Den nya modellen består av planeten Jupiter, som är 7,2 meter i diameter, dess fyra månar och två upplysta informationstavlor.

Kontaktpersoner
Pär Nilsson, projektledare, Forsen. 0734-47 21 11
Henrik Svensson, fastighetsutvecklingschef, Storebrand Fastigheter. 0721-82 52 74

Relaterade länkar

Ämnen


Forsen är ett byggprojektledningsföretag med kontor på fem orter i Sverige. Våra 200 medarbetare leder byggprojekt för både privata och offentliga kunder. Vi har kompetens inom bostad, hus och anläggning. Forsen är certifierat som en utmärkt arbetsplats enligt Great Place to Work Intitute (GPTW).

Läs mer på www.forsen.com

Presskontakt

Cajsa Lindgårdh

Cajsa Lindgårdh

Presskontakt Kommunikationschef +46 734 39 26 22

Relaterat material