Gå direkt till innehåll
Fabriken i Värö kommer att bli en av Nordens största fabriker som tillverkar korslimmat trä. Illustration: Arkitektbolaget
Fabriken i Värö kommer att bli en av Nordens största fabriker som tillverkar korslimmat trä. Illustration: Arkitektbolaget

Pressmeddelande -

Södra bygger en av Nordens största KL-anläggningar - Forsen sköter projektledningen

När fabriken i Värö står klar kommer det bli en av Nordens största fabriker som tillverkar korslimmat trä. 
– Vi började projekteringen i januari, 2020 och räknar med produktionsstart våren 2022, säger Lina Ahlgren, projekterings- och projektledare, Forsen.

När anläggningen är i full gång har den en kapacitet på 100 000 kbm/år vilket motsvarar närmare 4 000 bostäder.

Södra har även gjort omfattande investeringar i sågverket som ligger intill den planerade KL-anläggningen vad gäller efterbehandling, torkar och sortering för att möta upp fabrikens flöden.

– Nu kan vi formera en produktionslinje som blir så kompakt och robust som möjligt, för att möta upp marknadens ökade behov. Efterfrågan på trä kommer att öka och vi räknar även med att expandera utanför Sverige, säger Urban Blomster, affärs- och marknadsutvecklare, Södra.

Södra skapar en modern ”turn-key-anläggning”, en helt automatiserad anläggning som hanterar hela linjen inklusive spån, kutter och avkap på bästa sätt. Fabriken kommer att ta fram KL-trä i 3-, 5- eller 7-skikt, 3,5 x 16 meter. KL-trä har låg vikt, hög bärförmåga och prefabriceringsgrad med en volymvikt på 1/5 jämfört betong.

Forsen står för projekterings- och projektledning, delprojektledning bygg, KA och BAS-P.

– Vi har jobbat med Forsen i Värö under en tid. Vi började med ett pilotprojekt som föll ut väl, och nu tar vi nästa steg. De är kompetenta byggtekniskt sett, har en bra bredd i alla discipliner och snabba att förstå vad vi behöver, säger Krister Norberg, plats- och produktionschef, Södra.

Projektet omfattar 17 000 kvm och drivs på delad entreprenad.

För mer information
Lina Ahlgren, projektledare Forsen. Tel: 0708-11 91 99
Cajsa Lindgårdh, kommunikationschef, Forsen. Tel: 0734-39 26 22

Ämnen

Kategorier


Forsen är ett byggprojektledningsföretag med kontor på flera orter i Sverige. Våra 200 medarbetare leder byggprojekt för både privata och offentliga kunder. Vi har kompetens inom bostad, hus och anläggning. Forsen är certifierat som en utmärkt arbetsplats enligt Great Place to Work Intitute (GPTW).

Läs mer på www.forsen.com

Kontakter

Jeanette Andersson

Jeanette Andersson

Presskontakt Kommunikationschef +46 76-14 22 498