Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Test Track 1, DriveLAB, har certifierats enligt CEEQUAL och fått betyget ”Very Good”


Test Track 1, DriveLAB Stockholms testbana, har certifierats enligt CEEQUAL och fått betyget ”Very Good”. Bakom Test Track 1 står fastighetsbolaget Arlandastad Holding AB.

Forsen Projekt ansvarade för projekt- och byggledning när banan byggdes.

Test Track 1 är hittills ett av få projekt som certifierats för hela projektprocessen enligt CEEQUAL i Sverige och fått en så kallad ”whole project award”. Internationellt är CEEQUAL mer utbrett och ca 400 projekt runt om i världen har fått en certifiering.

- Test Track 1 var ett pilotprojekt för oss som fungerade väl. Jag hoppas att vi får anledning att använda CEEQUAL även i våra kommande anläggningsprojekt, säger My Svedlund, projektchef på Arlandastad Holding.

- Ofta skrivs det om de stora aktörerna i branschen när det gäller nya lösningar och initiativ inom hållbarhet. Vårt engagemang i de här frågorna visar att även mindre aktörer som Arlandastad Holding genom ansvar och förändringsvilja kan arbeta för hållbara lösningar, säger Dieter Sand, CEO på Arlandastad Holding.

Från det att spaden sattes i marken tog det bara drygt fyra månader att bygga Test Track 1, en 1,2 kilometer lång testbana för lastbilar och personbilar. Produktionen påbörjades i maj 2012 och färdigställdes i september 2012. I oktober öppnades banan för utbildningar, tester och lanseringar.

Det var ganska tajt. Vi hade långa dagar. Ett sådant här projekt brukar normalt ta ett år, säger Margit Norén, projektledare på Forsen.

Området ligger i ett vattenskyddsområde vilket har medfört att banan är utformad med tanke på att minimera konsekvenserna vid ett eventuellt utsläpp. Hela banan kantas av diken som är tätade med gummiduk, vilket gör att dagvatten samlas upp och leds till en oljeavskiljare.

Arlandastad Holding AB är ett fastighetsbolag som äger ca 240 hektar mark i direkt anslutning till Stockholm Arlanda Airport. Bolaget arbetar med konceptutveckling av området och har skapat DriveLAB Stockholm, en unik och inspirerande arena för fordonsindustrin.

CEEQUAL är ett internationellt certifieringssystem som ska främja utvecklingen inom hållbarhet i mark- och anläggningsprojekt. Systemet värderar hållbarhetsarbetet och premierar byggherrar, projektörer och entreprenörer i de fall insatserna sträcker sig längre än vad lagar och normer kräver. CEEQUAL tar hänsyn till både ekologiska, ekonomiska och sociala aspekter vilket gör att projekten får en total genomlysning. 


Relaterade länkar

Ämnen

Regioner


Forsen är ett oberoende projektledningsföretag med mångårig erfarenhet av stora byggprojekt. Vi arbetar både med Construction Management, CM, där vi är ledande inom Sverige och med traditionell bygg- och projektledning och har en bred kunskap om bästa sättet att genomföra projekt,

Projektet styr genomförandeform, vi styr projektet!

Kontakter

Jeanette Andersson

Jeanette Andersson

Presskontakt Kommunikationschef +46 76-14 22 498